E-fakturering i Norge
Opnå compliance i Norge med mySupply kort fortalt
Norge må anses for at være et af de mest udviklede lande, hvad angår udveksling af elektroniske forretningsdokumenter. De har ofte været foregangsland for digitalisering af nye områder, hvor især den Norske stat driver alverdens projekter tæt flankeret af det norske erhvervsliv. Især den private sektor har taget digitaliseringen til sig og i dag udveksles der langt flere elektroniske forretningsdokumenter mellem virksomheder (B2B) i Norge, end hvad tilfældet er mellem virksomhed og den offentlige sektor til trods for B2G e-faktura lovgivning.
Peppol-netværket har nydt godt af Norsk opbakning, hvor man fra Norsk side har dedikeret sig til Peppol-standarden og de fleste tiltag fra Norge. Hvad angår elektronisk udveksling, så rodfæster det sig i brugen af Peppol-standarder både i forhold til de formater, der udveksles og det netværk, der udveksles på.
Norge har også været godt repræsenteret i OpenPeppols ledelse hvor bl.a. den siddende generalsekretær for OpenPeppol AISBL er norsk og til daglig har sin gang i DFØ, som er den norske digitaliseringsstyrelse.
Lovgivning
Norges lovgivning om e-faktura baserer sig på EU-direktivet 2014/55/EU. I Norge har de obligatorisk B2G lovgivning. Det vil sige, at norske firmaer i rollen som leverandører til den norske offentlige sektor er underlagt krav om afsendelse af elektroniske faktura og kreditnota.
Der findes endnu ingen konkret lovgivning på e-faktura indenfor B2B området i Norge.
Hvad kan udveksles?
Elektronisk faktura og kreditnota: Her skal Peppol standardformatet Peppol BIS Billing 3.0 benyttes. Sendes der fra norske leverandører til Norske kunder er der indlagt et par ekstra regler ovenpå Peppol standarden, som den norske leverandør skal følge. Sendes der fra ikke norske leverandører til Norske kunder skal Peppol standarden overholdes.
Andre elektroniske forretningsdokumenter i Dansk NemHandel: EHF (Elektronisk Handels Format) Ordre, EHF OrderChange, EHF Ordrebekræftelse, EHF Kataloger og Kvitteringssvar og EHF Despatch Advices
Betalingsfiler ISO20022: Norge driver i dag et domæne i Peppol kaldet Payment. Her bruges en udvidet version af Peppol netværket (Enhanced Peppol) til at udveksle betalingsfiler mellem firmaer og banker. Betalingsfilerne dækker transaktioner, som er indbefattet i den internationale ISO-standard kendt som ISO20022. Payment domænet er endnu kun i brug i Norge, men har potentiale i andre lande da ISO20022 er en international standard.
Hvordan udveksles elektroniske forretningsdokumenter?
I Norge udveksles elektroniske forretningsdokumenter via Peppol Netværket. Udvekslingen sker gennem såkaldte certificerede Peppol Service Providers, som udveksler de elektroniske forretningsdokumenter på vegne af deres kunder. Kunder og leverandører med behov for at sende eller modtage til og fra Norge skal forbinde til Peppol Netværket via en certificeret Peppol Service Provider også ofte omtalt som et Peppol Acces Point.
Tax Reporting / Tax Clearance
Firmaer med en omsætning på over 5 millioner NOK er underlagt rapportering til de norske skattemyndigheder via standardformatet SAF-T. SAF-T formatet indeholder data om virksomhedens bogholderi og produceres ofte direkte fra økonomisystemet.
Der er endnu ikke bestemt en CTC clearance model i Norge, men meget indikerer at Norge vil læne sig op ad Peppol netværket til Tax Clearance i den såkaldte Peppol CTC-model.
Arkiveringspligt?
5 års arkiveringspligt for elektroniske fakturaer og kreditnota.
Relevante tiltag og initiativer i Norge
Der er ingen tvivl om, at digitaliseringen i Norge løber stærkt og især på områderne indenfor udveksling af elektronisk forretningsdokumenter.
Bl.a. er Norge nu drivere på et nyt Peppol-projekt kaldet Peppol logistik. Her forsøger man at digitalisere de komplekse logistikprocesser ved at definere en række standard Peppol BIS formater og brug af Peppol netværket, som udvekslingsplatform. Her har forskellige stakeholders i Norge stor interesse i dannelsen af en fælles standard for hvordan Logisitik dokumenter udveksles.
CTC eller Tax clearance er på dagsorden i hele Europa, dog er Norge ikke officielt med i EU, men følger strømningerne. En af de helt store emner på den finansielle dagsorden i EU er VIDA (VAT In The Digital Age). Der udstikkes europæisk lovgivning om brug af e-faktura og obligatorisk VAT clearance imod de nationale skattemyndigheder for at imødekomme og bekæmpe moms fusk. Dvs. at man i Norge ser ind i en fremtid hvor der skal faktureres elektronisk og afstemmes VAT i real time, men modellen for dette er endnu ikke bestemt.