Spring til indhold
Lovgivning

ViDA (Vat in the Digital Age)

ViDA (Vat in the Digital Age)

ViDA er på dagsordenen overalt i Europa inden for elektronisk fakturering og momsrapportering. I korte træk er VIDA et direktivforslag fra Europa Kommissionen, som sigter mod at modernisere håndteringen af moms i de europæiske medlemsstater.

I 2020 blev det anslået, at de europæiske medlemsstater mistede 93 milliarder EUR på grund af momssvindel. ViDA betragtes derfor som en metode til at få en del af disse milliarder tilbage i statskassen.

ViDA forslagets hovedområder

Europa Kommissionens foreløbige forslag hviler på følgende hovedområder:

 • DRR (Digital Reporting Requirement)
  • Et nyt system til momsrapportering i realtid, baseret på e-fakturaer.
 • Updated VAT rules
  • Indførelse af nye regler, der sigter mod at skabe en mere strømlinet og retfærdig konkurrencesituation.
 • Single VAT Registration
  • Indførelse af en enkel og simpel momsregistreringsproces for virksomheder, der sælger til kunder på tværs af EU-landende.

Hvis forslaget om ViDA godkendes, vil følgende tidslinje gælde:

 • December 2022: Europa Kommissionen offentliggør ViDA-forslaget.
 • Januar 2024: Obligatorisk brug af e-faktura bliver muligt uden godkendelse fra EU.
 • Januar 2028: Digitale momsrapporteringskrav bliver obligatoriske for alle cross border transaktioner og valgfrie inden for domestiske transaktioner. Skal indsendes til lokale skattemyndigheder.

Rapportering af B2B transaktioner inden for EU

mySupply fokuserer på DRR (Digital Reporting Requirement), da dette område er af særlig interessere. Rapporteringskravet vil gælde for alle B2B-transaktioner inden for EU (cross border). Med andre ord skal virksomheder, der samhandler med andre virksomheder på tværs af landegrænserne, rapportere skattemæssige data til deres lokale skattemyndigheder senest to dage efter, en elektronisk faktura er sendt til kunden.

Det betyder, at rapporteringskravene vil være tæt knyttet til kravene om obligatorisk brug af elektronisk fakturering for B2B-handel inden for EU. EU Kommissionens forslag nævner, at de data, der skal sendes til de lokale skattemyndigheder, skal være baseret på den europæiske standard for elektronisk faktura – også kendt som EN16931. Standarden er allerede kendt og er en del af den europæiske lovgivning samt understøttet af det store dokumentnetværk som Peppol.

Rapportering af B2B transaktioner national

I ViDA-forslaget er der ikke fastsat specifikke rapporteringskrav inden for samhandel mellem virksomheder, der opererer inden for samme land. Det er op til den enkelte medlemsstat at beslutte, om der skal indføres rapporteringskrav på nationalt plan. Hvis en medlemsstat vælger at indføre nationale momsrapporteringskrav, skal landet følge EU’s henvisninger om brugen af den europæiske norm som grundlag for rapportering af momsdokumentation.

Konsekvenser ved indførsel af ViDA

 • Elektronisk fakturering vil blive den nye standard for udstedelse af fakturaer ved samhandel inden for EU. Alle virksomheder skal forholde sig til denne praksis, når de handler på tværs af de europæiske landegrænser.
 • Hvis en medlemsstat ønsker at indføre obligatorisk brug af e-faktura, vil der ikke længere være behov for tilladelse fra EU.
 • Kravet om, at en kunde skal ”acceptere” modtagelse af elektroniske fakturaer, vil blive fjernet.
 • Der vil blive indført yderligere krav til betalingsdata i de elektroniske fakturaer.

Hvad er status og rygter juni 2023?

Der florerer mange rygter om ViDA-direktivforslaget, og faktum er, at direktivforslaget ikke er godkendt i Europa Parlamentet endnu. Det debatteres i øjeblikket under aktiv debat, og medlemsstaterne har generelt vist en positiv holdning til ViDa. Dog har flere medlemsstater udtrykt bekymring vedrørende den obligatoriske implementeringsstart i 2028 og for EU’s indblanding i medlemsstaternes håndtering af digital momsrapportering nationalt.

På nuværende tidspunkt har ingen medlemslande annonceret deres holdning til implementeringen af ViDA, da man afventer den endelige godkendte lovgivning.

mySupply følger strømningerne   

Vi følger debatten om ViDA tæt, og ligesom mange andre inden for den elektroniske samhandelsverden er vi spændte på udfaldet af lovgivningen. Vi er opmærksomme på, at dette vil få konsekvenser for virksomheder i Europa, især de multinationale selskaber, der skal imødekomme stigende krav til elektronisk fakturering og momsrapportering på tværs af de europæiske medlemslande.

Vi arbejder intenst på at integrere lovgivningen, formater og dokumentudveksling i VAX 360, så både eksisterende og nye kunder kan overholde de kommende krav om e-fakturering og momsrapportering.

Vi vil også bestræbe os på at bringe flere artikler om ViDA, når forslaget konkretiseret, og når medlemsstaterne udtrykker deres planer for implementeringen af ViDA i deres respektive lovgivninger.

Hvis du/i vil vide mere om ViDA eller europæisk e-fakturering, er I velkomne til at kontakte vores compliance-afdeling på peppol@mysupply.dk. Vi står klar til at besvare jeres spørgsmål.

Seneste nyt

Hvad er
ons 22. maj 2024 | Hvad er...

Peppol Logistic

Peppol står nu i spidsen for at revolutionere logistikbranchen ved at introducere deres nye domæne,

Landeprofiler
ons 08. maj 2024 | Landeprofiler

E-fakturering i Polen

Opdatering d. 8. maj 2024 Kort forinden den oprindelige deadline (juli 2024) for obligatorisk e-fakturering

Lovgivning
ons 17. april 2024 | Lovgivning

Nordisk ViDA pilot fase 2

Vi er stolte over at være blevet udvalgt til at deltage i den næste fase

Landeprofiler
tors 04. april 2024 | Landeprofiler

E-fakturering i Tyskland

Opnå compliance i Tyskland med mySupply kort fortalt Tyskland er kommet sent i gang med

Tilmed dig vores nyhedsbrev

Vi udsender jævnligt nyhedsbreve om tendenser og udviklinger inden for elektronisk fakturering og forretningsoptimering, produkter og løsninger samt fortællinger fra vores arbejde og seneste referencer