Spring til indhold
Landeprofiler

E-fakturering i Tyskland

E-fakturering i Tyskland

Opdatering den 24. november 2023

Den tyske økonomistyrelse, BMF, har forslået, at der er obligatorisk e-fakturering for B2B virksomheder fra januar 2026. Dog kan virksomheder vælge at implementere e-fakturering frivilligt fra 2025.

Opnå compliance i Tyskland med mySupply kort fortalt

Tyskland er kommet sent i gang med digitaliseringen og har i dag et yderst fragmenteret og komplekst set-up hvad angår udveksling af elektroniske forretnings dokumenter.

I Tyskland er det siden november 2020 forpligtende at afregne leverancer og tjenesteydelser til alle offentlige institutioner igennem e-fakturering (jf. § 3 E-fakturaforordningen, E-RechV).

Institutioner i den direkte forbundsforvaltning modtager bl.a. e-fakturaer på den centrale forbundsfaktura-modtageplatform (ZRE).

Flere institutioner i den indirekte føderale forvaltning modtager e-fakturaer via online-faktura-modtageplatform (OZG-RE), som er i overensstemmelse med loven om online-faktura-modtagelse.

På delstatsniveau er billedet noget mere broget og delstaterne har også selv hver deres lovgivning på e-handelsområdet, som der skal tages højde for. Flere delstater benytter bl.a. den centrale løsning: XRechnung, som er blevet blåstemplet af det tyske IT-Planungsrat.

Lovgivning

Siden d. 18. april 2019 har det været obligatorisk for centrale offentlige institutioner at kunne modtage elektroniske fakturaer.

Der findes endnu ingen konkret lovgivning på e-faktura indenfor B2B området i Tyskland. Dog har den tyske forbundsdag opfordret til vedtagelse af B2B obligatorisk e-fakturering for at hjælpe med at bekæmpe momssvig. Dette følger succeserne i Italien, Ungarn og planerne for Polen og Frankrig. Der er allerede en offentlig platform som små og mellemstore tyske virksomheder kan bruge kaldet, Zentrales Rechnungseingangsportal OZG-RE platform.

Hvad kan udveksles?

Elektronisk Faktura og Kreditnota: XRechnung standarden er blevet udviklet således at den er aligned/compliant med EU-specifikationer også kendt. Teknisk set er XRechnung en Core Invoice Usage (CIUS) af EN 16931. Denne specifikation er nu trådt i kraft hos nationale, regionale og kommunale instanser. Derudover kan ZUgFeRD standard benyttes. Dette er en fransk/tysk standard, der benyttes til en slags hybrid fakturering hvor PDF dokumenter indeholder elektroniske XML dokumenter som bilag.

Hvordan udveksles elektroniske forretningsdokumenter?

SRE (Zentrale Rechnungseingangsplatform)

Den nationale tyske platform modtagelse af B2G fakturaer er den såkaldte ZRE (Zentrale Rechnungseingangsplatform) og nås via https://xrechnung.bund.de/. Selvom denne platform er føderal, er det ikke alle Bundeslande, der benytter den. Nogle benytter egne løsninger/portaler. Alle portaler tilbyder forskellige muligheder for at forsendelse af fakturaer. Dette inkluderer og online løsninger for til organisationer uden EDI mulighed.

Peppol-netværket

Vi ser et stadig stigende antal af tyske offentlige organisationer herunder både et føderalt niveau og et kommunalt niveau understøtte Peppol og faktura modtagelse igennem Peppol.

Konkret er følgende Føderale stater i Tyskland med mere en 5000 kommuner tilsluttet Peppol og kan i teorien nås via dette netværk.

Allerede Peppol tilsluttede føderale stater:

 • Hamborg
 • Schleswig Holstein
 • Mecklenburg-Vorpommern
 • Bremen
 • Brandenburg
 • Berlin
 • Sachsen Anhalt
 • Thüringen
 • Sachsen
 • Nordrhein Westfalen
 • Baden Württemberg

Føderale stater der er i færd med at implementere Peppol eller endnu ikke er startet på implementeringen.

 • Niedersachsen
 • Hessen
 • Bayern
 • Rheinland Pfalz
 • Saarland

Tax Reporting / Tax Clearance

Tyskland har endnu ikke nogen konkret lovgivning på området, men de kigger intensivt på VIDA forslaget fra EU. Der har været en stærk interesse om at promovere en B2B e-faktura lovgivning og det umiddelbare forslag var i 2025. Dog har man allerede vurderet at dette er for kort en tidslinje til sådan en radikal implementering. S

Såfremt VIDA gennemføres fra EU skal Tyske virksomheder rapportere moms information real time i 2028.

CTC eller Tax clearance er på dagsorden i EU og dermed også Tyskland. Et af de store emner på den finansielle dagsorden i EU er ViDA (VAT In The Digital Age). Der udstikkes europæisk lovgivning om brug af e-faktura og obligatorisk VAT clearance imod de nationale skattemyndigheder for at kunne imødekomme og bekæmpe MOMS fusk. I EU kigger man ind i en fremtid hvor der skal faktureres elektronisk og afstemmes VAT i realtid. Modellen for dette er endnu ikke fastlagt.

Arkiveringspligt?

10 års arkiveringspligt for elektroniske fakturaer og kreditnota.

Seneste nyt

Om mySupply
tirs 21. november 2023 | Om mySupply

mySupplys succesfulde deltagelse i ViDA pilotprojekt med Nordic Smart Government

mySupply har færdiggjort første del af ViDA pilotprojekt i samarbejdet Nordic Smart Government. Det har

Hvad er
tors 09. november 2023 | Hvad er...

Bogføringsloven – hvad ved vi? Og hvordan skal I forholde jer?

Den ny bogføringslov trådte i kraft 1. juli 2022, og betyder store ændringer til IT-systemer

Om mySupply
man 06. november 2023 | Om mySupply

mySupply flytter i nye lokaler

mySupply har nået en stor milepæl. Vi har skiftet lokation. mySupplys store vækst på medarbejderstablen

Lovgivning
ons 01. november 2023 | Lovgivning

mySupply er klar til eDelivery

mySupply er klar til at understøtte eDelivery, og de første kunders elektroniske forretningsdokumenter er sendt

Tilmed dig vores nyhedsbrev

Vi udsender jævnligt nyhedsbreve om tendenser og udviklinger inden for elektronisk fakturering og forretningsoptimering, produkter og løsninger samt fortællinger fra vores arbejde og seneste referencer