Spring til indhold
Landeprofiler

E-fakturering i Tyskland

E-fakturering i Tyskland

Opdatering den 4. april 2024

Lovgivning om B2B e-faktura vedtaget i Tyskland

Den 22 marts 2024 vedtog den tyske Bundestag en ny lov (Wachstumschancengesetz), som skal promovere økonomisk vækst, simplificere skatter og afgifter, samt sikre konkurrence blandt de tyske virksomheder. I denne nye lovpakke introduceres centrale regulativer for introduktionen af obligatorisk e-fakturering i Tyskland.

Hvem gælder loven for?

Forpligtelsen til at benytte e-fakturaer jf. den ny lov er udelukkende gældende for tyske B2B virksomheder.

Tyskland har allerede en eksisterende implementering for e-faktura for B2G  (Business to Government), og her har man allerede udrullet e-faktura i mange af de tyske føderale stater, hvor formaterne X-rechnung og Peppol BIS 3.0 benyttes i samspil med det elektroniske forretningsnetværk Peppol.

B2G er derfor ikke en del af den nye e-fakturalovgivning, og er altså kun forbeholdt tysk-registrerede virksomheder.

Tidslinjen for implementering af den tyske B2B e-fakturalov

Se følgende figur for den trinvise indførsel af B2B e-faktura i Tyskland.

Der er tre primære datoer, som man skal forholde sig til som tysk virksomhed.

DatoLovgivingTilladte fakturaformater
01.01.2025 Alle tyske virksomheder skal være klar til at kunne modtage e-faktura. Frivillig udstedelse af e-faktura fra leverandør.  ZUGFeRD (EN16931 compliant) Xrechnung (EN16931 compliant) Xinvoice (EN16931 compliant) Papirfaktura og PDF EDIFACT, X12 etc  
01.01.2027Tyske virksomheder med en omsætning på over 800.000 EUR er forpligtet til af afsende e-faktura i gældende faktura formater.      ZUGFeRD (EN16931 compliant) Xrechnung (EN16931 compliant) Xinvoice (EN16931 compliant) Papirfaktura og PDF (kun tilladt med køber tilladelse) EDIFACT, X12 etc (kun tilladt med køber tilladelse)  
01.01.2028Alle tyske virksomheder skal udstede B2B e-faktura. Post faktura og PDF faktura via e-mail vil ikke længere være tilladt.ZUGFeRD (EN16931 compliant) Xrechnung (EN16931 compliant) Xinvoice (EN16931 compliant) EDIFACT, X12 kan benyttes hvis de er EN16931 compliant  

Hvordan udveksles B2B e-faktura i Tyskland?

Det er stadig uvist, hvilke kanaler og netværk der skal bruges til at fremsende og modtage e-faktura mellem tyske virksomheder.

I B2G sammenhæng bruges Peppol netværket, hvis modtagere registrerer sig til at kunne modtage et eller flere fakturaformater.

Peppol er dog ikke nævnt i dem nye tyske e-fakturalov, så distributionen af e-faktura vil formentligt være en blanding af Peppol, e-mail, AS2, sFTP og andre kendte udvekslingskanaler.

VAX 360 sørger for jeres e-faktura compliance i Tyskland

Sidder du i en tysk-registreret virksomhed, vil B2B e-fakturaloven ramme jer allerede den 1. januar 2025.

Med en VAX 360 dokumentplatform sikrer I compliance med den tyske lovgivning. Alle kendte e-fakturaformater kan som standard sendes og modtages via VAX 360.

VAX 360 platformen er tilkoblet Peppol netværket og andre VANS netværk, som muliggør aflevering og modtagelse af e-faktura til og fra tyske virksomheder. Dette inkluderer modtagelse og behandling af PDF hybridformatet ZUGFeRD.

VAX 360 muliggør, at I kan konvertere til og fra jeres ERP-formater (SAP, Oracle, Microsoft etc.) til de lovpligtige tyske e-fakturaformater, hvis dette skulle være nødvendigt for jer.

ViDA og B2B e-faktura i Tyskland

Valget af EN16931 som den underliggende standard for e-faktura i Tyskland hænger tæt sammen med det kommende europæiske momsdirektiv, ViDA, hvor virksomheder påkræves at sende real-time data til deres lokale skattemyndigheder. I ViDA er EN16931 den underliggende fakturastandard for alt e-invoicing for intra community handel I EU. Ved at implementere den samme fakturastandard sikrer Tyskland et godt udgangspunkt for det kommende ViDA-direktiv, der forventes at træde i kraft 2030.

  Opdatering den 24. november 2023

  Den tyske økonomistyrelse, BMF, har forslået, at der er obligatorisk e-fakturering for B2B virksomheder fra januar 2026. Dog kan virksomheder vælge at implementere e-fakturering frivilligt fra 2025.

  Opnå compliance i Tyskland med mySupply kort fortalt

  Tyskland er kommet sent i gang med digitaliseringen og har i dag et yderst fragmenteret og komplekst set-up hvad angår udveksling af elektroniske forretnings dokumenter.

  I Tyskland er det siden november 2020 forpligtende at afregne leverancer og tjenesteydelser til alle offentlige institutioner igennem e-fakturering (jf. § 3 E-fakturaforordningen, E-RechV).

  Institutioner i den direkte forbundsforvaltning modtager bl.a. e-fakturaer på den centrale forbundsfaktura-modtageplatform (ZRE).

  Flere institutioner i den indirekte føderale forvaltning modtager e-fakturaer via online-faktura-modtageplatform (OZG-RE), som er i overensstemmelse med loven om online-faktura-modtagelse.

  På delstatsniveau er billedet noget mere broget og delstaterne har også selv hver deres lovgivning på e-handelsområdet, som der skal tages højde for. Flere delstater benytter bl.a. den centrale løsning: XRechnung, som er blevet blåstemplet af det tyske IT-Planungsrat.

  Lovgivning

  Siden d. 18. april 2019 har det været obligatorisk for centrale offentlige institutioner at kunne modtage elektroniske fakturaer.

  Der findes endnu ingen konkret lovgivning på e-faktura indenfor B2B området i Tyskland. Dog har den tyske forbundsdag opfordret til vedtagelse af B2B obligatorisk e-fakturering for at hjælpe med at bekæmpe momssvig. Dette følger succeserne i Italien, Ungarn og planerne for Polen og Frankrig. Der er allerede en offentlig platform som små og mellemstore tyske virksomheder kan bruge kaldet, Zentrales Rechnungseingangsportal OZG-RE platform.

  Hvad kan udveksles?

  Elektronisk Faktura og Kreditnota: XRechnung standarden er blevet udviklet således at den er aligned/compliant med EU-specifikationer også kendt. Teknisk set er XRechnung en Core Invoice Usage (CIUS) af EN 16931. Denne specifikation er nu trådt i kraft hos nationale, regionale og kommunale instanser. Derudover kan ZUgFeRD standard benyttes. Dette er en fransk/tysk standard, der benyttes til en slags hybrid fakturering hvor PDF dokumenter indeholder elektroniske XML dokumenter som bilag.

  Hvordan udveksles elektroniske forretningsdokumenter?

  SRE (Zentrale Rechnungseingangsplatform)

  Den nationale tyske platform modtagelse af B2G fakturaer er den såkaldte ZRE (Zentrale Rechnungseingangsplatform) og nås via https://xrechnung.bund.de/. Selvom denne platform er føderal, er det ikke alle Bundeslande, der benytter den. Nogle benytter egne løsninger/portaler. Alle portaler tilbyder forskellige muligheder for at forsendelse af fakturaer. Dette inkluderer og online løsninger for til organisationer uden EDI mulighed.

  Peppol-netværket

  Vi ser et stadig stigende antal af tyske offentlige organisationer herunder både et føderalt niveau og et kommunalt niveau understøtte Peppol og faktura modtagelse igennem Peppol.

  Konkret er følgende Føderale stater i Tyskland med mere en 5000 kommuner tilsluttet Peppol og kan i teorien nås via dette netværk.

  Allerede Peppol tilsluttede føderale stater:

  • Hamborg
  • Schleswig Holstein
  • Mecklenburg-Vorpommern
  • Bremen
  • Brandenburg
  • Berlin
  • Sachsen Anhalt
  • Thüringen
  • Sachsen
  • Nordrhein Westfalen
  • Baden Württemberg

  Føderale stater der er i færd med at implementere Peppol eller endnu ikke er startet på implementeringen.

  • Niedersachsen
  • Hessen
  • Bayern
  • Rheinland Pfalz
  • Saarland

  Tax Reporting / Tax Clearance

  Tyskland har endnu ikke nogen konkret lovgivning på området, men de kigger intensivt på VIDA forslaget fra EU. Der har været en stærk interesse om at promovere en B2B e-faktura lovgivning og det umiddelbare forslag var i 2025. Dog har man allerede vurderet at dette er for kort en tidslinje til sådan en radikal implementering. S

  Såfremt VIDA gennemføres fra EU skal Tyske virksomheder rapportere moms information real time i 2028.

  CTC eller Tax clearance er på dagsorden i EU og dermed også Tyskland. Et af de store emner på den finansielle dagsorden i EU er ViDA (VAT In The Digital Age). Der udstikkes europæisk lovgivning om brug af e-faktura og obligatorisk VAT clearance imod de nationale skattemyndigheder for at kunne imødekomme og bekæmpe MOMS fusk. I EU kigger man ind i en fremtid hvor der skal faktureres elektronisk og afstemmes VAT i realtid. Modellen for dette er endnu ikke fastlagt.

  Arkiveringspligt?

  10 års arkiveringspligt for elektroniske fakturaer og kreditnota.

  Seneste nyt

  Lovgivning
  ons 17. april 2024 | Lovgivning

  Nordisk ViDA pilot fase 2

  Vi er stolte over at være blevet udvalgt til at deltage i den næste fase

  Om mySupply
  tirs 12. marts 2024 | Om mySupply

  mySupply åbner satellitkontor i Vejle

  1. marts 2024 åbnede vores nye kontor i Vejle. Den nye lokation muliggør, at vi

  Om mySupply
  man 04. marts 2024 | Om mySupply

  mySupply er godkendt som SKI leverandør

  Vi er blevet optaget i SKI’s dynamiske indkøbssystem på rammeaftalen 02.06 Standardsoftware. SKI er Staten

  Lovgivning
  ons 21. februar 2024 | Lovgivning

  Opdatering om OIOUBL 3

  I denne artikel har vi samlet alt, hvad vi på nuværende tidspunkt ved om den

  Tilmed dig vores nyhedsbrev

  Vi udsender jævnligt nyhedsbreve om tendenser og udviklinger inden for elektronisk fakturering og forretningsoptimering, produkter og løsninger samt fortællinger fra vores arbejde og seneste referencer